הכנות לקראת ניתוח השתלת שיניים
כפי שציינו קודם לכן, בטרם יעשה הטיפול יידרש המטופל לעבור סדרת בדיקות המאשרות את היתכנות הביצוע של התהליך. כמו כן, יהיו מקרים שבהם ידרשו טיפולים מקדימים ותידרש גם הכנה מצד המטופל כדי שהכול יתנהל כשורה ויתקבלו התוצאות הטובות ביותר.
בשלב הראשון במקרה של אובדן שן רופא השיניים ינחה את המטופל אודות הבדיקות שעליו לעשות, בטרם יקבע ההליך הספציפי המתאים עבורו לשם ההשתלה.
ראשית הרופא יבחן באופן קליני את המקום כדי לאשר שאכן נדרשת השתלה. לאחר מכן יופנה המטופל לצילומי רנטגן שיאפשרו אבחנה מדויקת עוד יותר אודות הצורך בביצוע השתלת השיניים. אם אכן מתקבלת ההחלטה שזהו אופן הטיפול הדרוש, תינתן הפניה לצילום CT. צילום זה מאפשר ראייה ברורה של מצב אזור ההשתלה, האם ישנה מספיק עצם בחניכיים, האם יש מרווח מספיק להחדרת השתל, האם העצם חזקה מספיק להחזקת שתל ועוד. על סמך אבחנות אלה יקבע הצורך בטיפולים מקדימים.
השתלת עצם
לעיתים תידרש השתלת עצם בטרם ניתן יהיה להמשיך לתהליך של השתלת שן. הסיבה לכך היא אובדן עצם בעקבות תהליכים זיהומיים. כאשר אין מספיק עצם באזור ההשתלה, אין למעשה בסיס המאפשר החדרת שתל.
שיטה אחת של השתלת עצם היא לקיחת עצם קיימת מגוף המטופל, דבר המסייע במניעת דחיית השתל, לכן שיטה זו היא המועדפת ביותר. אפשרויות נוספות הן השתלה של עצם מבעל חיים, השתלה מתורם או השתלת חומר סינתטי כתחליף.
הרמת סינוס
הליך מקדים אפשרי נוסף הוא הרמת סינוס המסייע ביצירת מרחב להחדרת שתל עצם, כאשר נדרשת השתלה של שיניים האחוריות העליונות.
ישנן שתי שיטות לתהליך הרמת הסינוס:
הרמת סינוס סגורה
הרמת סינוס סגורה נחשבת להליך הקל בין שתי השיטות. בטיפול זה מתבצעת דחיקה של הסינוס הנמצא מעל לאזור ההשתלה, כדי לפנות מקום להחדרת העצם המושתלת. בהליך זה ניתן להחדיר את שתל השן כבר במעמד הטיפול, מבלי שיצטרך המטופל לשוב למרפאה להמשך טיפול.
הרמת סינוס פתוחה
השיטה השנייה היא הרמת סינוס פתוחה המתבצעת במקרים חמורים יותר של אובדן עצם. כאן יפתח רופא השיניים חלון בצד הלסת העליונה שדרכו תיעשה דחיקת הסינוס והחדרה של עצם ממקור מלאכותי. לאחר מכן יסגור הרופא את החלון ובמשך שישה חודשים יתרחש תהליך שבו הגוף יוצר תאי עצם חדשים לגמרי, במקומה של העצם המלאכותית. רק לאחר מכן ניתן יהיה להמשיך להליך ההשתלה.